Veelgestelde vragen

Wanneer kunnen we het best met de cursus starten?

Het enige goede antwoord op deze vraag is wanneer het voor jou voelt als het juiste moment. Je kunt eigenlijk niet te vroeg beginnen want hoe eerder je begint, des te meer je kunt genieten van de zwangerschap. Je gaat thuis aan de slag met alle technieken waar jij en jouw baby direct al profijt van hebben. Als je start met de cursus rond week 20/25 van de zwangerschap, gaat het meestal meer leven doordat je jouw kindje kunt voelen en je nog genoeg tijd hebt om alles eigen te maken. Komt HypnoBirthing te laat op jouw pad om nog bij een groep aan te sluiten, kan er altijd nog met een privé cursus gestart worden omdat er dan meer ruimte is voor het inplannen van de lessen.


Ga jij mij tijdens de cursus Hypnotiseren?

De meeste mensen zijn weleens in een soort van hypnose geweest, denk maar eens aan dagdromen, helemaal opgaan in een goed boek of naar huis rijden en tot de ontdekking komen dat je niet door hebt gehad dat je al zo ver gekomen was. Tijdens de HypnoBirthing lessen gebruik ik een vorm van zelfhypnose die bedoeld is om je te helpen een ultieme staat van diepe ontspanning te bereiken. Je bent gewoon aanspreekbaar, maakt je eigen beslissingen en je bent je bewust van jouw omgeving. Wij zijn heel goed in onszelf vertellen dat we iets niet kunnen of niet goed genoeg zijn. In zelfhypnose is het mogelijk deze overtuigingen los te laten en te vervangen door positieve gedachten. Dit heeft ook een lichamelijk effect, zoals de aanmaak van pijnstillende hormonen en het kunnen ontspannen van de geboorte spieren. Als lichaam en geest in onspannen staat samen werken in plaats van elkaar tegen werken, zal de mooie geboorte die je voor ogen hebt een feit worden. De zelfhypnose techniek is niet alleen te gebruiken tijdens de zwangerschap of bevalling. Ook in de drukte van het ouderschap of wat je ook nog tegen komt in het leven, is het een ernom waardevolle techniek om naar terug te keren, wat maakt dat je echt jouw hele leven iets kunt hebben aan het volgen van de HypnoBirthing cursus.

 

Is het de bedoeling dat ik alle lessen samen met mijn partner volg?

HypnoBirthing is een partnercursus en dat is een grote meerwaarde. Veel partners vinden het moeilijk om een plek in te nemen tijdens de zwangerschap en bevalling. Misschien denkt je partner dat het echt niets voor hem is. Tijdens de cursus leren de partners hoe belangrijk een actieve rol is en hoeveel zij kunnen bijdragen aan een mooie geboorte. Zij leren hun partner actief te ondersteunen en weten wat te doen in verschillende situaties. Jullie ontdekken samen wat jullie belangrijk vinden voor jezelf en jullie kindje en spreken verwachtingen uit. Zo staan jullie even samen stil bij het aankomend ouderschap en dit schept een sterke band. Daarom zou ik aanraden om in ieder geval de eerse les mee te komen om te zien wat de cursus inhoud. Degene met de meeste tegenzin zijn vaak uiteindelijk degene die er het meest aan hebben. Als je bijvoorbeeld jouw moeder of een vriendin aanwezig wilt hebben bij de geboorte, is diegene uiteraard ook van harte welkom bij de cursus.

 

Wordt de cursus vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Full Circle Coaching is aangesloten bij de vereniging HypnoBirthing Nederland, waardoor de cursus door de meeste zorgverzekeraars (deels) wordt vergoed. Het is afhankelijk van je polis of, en hoeveel je kunt declareren. Daarom kun je dat het beste navragen bij jouw zorgverzekeraar.

 

Kan ik ook mee doen als ik alleen kom?

Het kan zijn dat je geen partner hebt, of iets zoekt om alleen te volgen. Ik zou je dan aanraden om te kijken wat ik voor je kan betekenen als geboortecoach. Ook daarbij komen de technieken van HypnoBirthing naar voren. Als je graag mee wilt doen in de groep raad ik je aan iemand mee te nemen die jou kan begeleiden tijdens de zwangerschap en samen met jou kan oefenen.

 

Kunnen we een les inhalen als we een keer niet kunnen?

Als je van te voren al weet dat je 1 les van een cursus niet aanwezig kunt zijn, mag je deze ook in een andere groep volgen. Dit is wel onder voorbehoud van de beschikbare ruimte dus neem daarom altijd even op tijd contact op. Als dat qua tijd niet meer gaat of er geen ruimte is kun je de les privé inhalen, echter kunnen daar wel kosten aan verbonden.

 

Deze cursus is 5 lessen van 2,5 uur, is dat niet wat lang?

In de praktijk zitten we op fijne stoelen en zijn er voldoende andere mogelijkheden om het je zo comfortabel mogelijk te maken. Tijdens de oefeningen kun je er voor kiezen om te blijven zitten, of heerlijk op een matje met kussens en een deken te gaan liggen om helemaal te ontspannen. Het lijkt misschien een lange zit maar door de afwisseling van interessante informatie en leuke oefeningen vliegt de tijd voorbij.

 

Hoeveel tijd ben ik kwijt met oefenen?

Om uit te vinden welke HypnoBirthing techniek het beste bij jou past, krijg je verschillende oefeningen mee. Ook geef ik tijdens de les suggesties hoe je dit opneemt in je dagelijkse routine waardoor het weinig extra tijd kost. Je kiest zelf welke oefeningen je wilt doen en hoe vaak, je doet het immers voor jezelf en jouw baby.

 

Wat als er toch sprake is van een (geplande) keizersnee?

Ook in deze situatie kan de cursus nog heel waardevol zijn. Veel van de oefeningen en technieken die je leert, helpen je om diep te ontspannen en contact te maken met jouw kindje. Ook krijg je informatie over welke keuzes je allemaal kunt maken, hoe je in onvoorziene situaties omgaat met de vragen die je gesteld worden en hoe je de rust kunt vinden om goed na te gaan wat voor jullie de juiste beslissing is. Eventueel kun je ook kiezen om voor persoonlijke geboortecoaching te gaan, omdat ik daarbij specifiek voor jullie situatie de juiste begeleiding kan samen stellen. Als je al een cursus HypnoBirthing had gepland mag je deze ook omzetten in een andere coach vorm.

 

De cursus zit vol, kan ik alsnog mee doen?

HypnoBirthing is voornamelijk door mond op mond reclame een populaire cursus geworden waar veel vraag naar is. Als een van de groepen vol is en er is voldoende animo kijk ik altijd of het mogelijk is een tweede groep te starten. Vaak maak ik er dan twee kleinere groepen van omdat ik het belangrijk vind dat iedereen de kans krijgt deze mooie cursus te volgen, maar ik wel voldoende ruimte en rust wil overlaten om er voor iedereen genoeg te zijn voor persoonlijke vragen en begeleiding. Naast de groepscursus HypnoBirthing kun je ook altijd terecht voor een prive cursus of voor meer persoonlijk afgestemde geboorte coaching.


Na elke groepscursus organiseer ik een bijeenkomst waar je zowel alleen heen kunt gaan of met jouw baby. Je hebt dan de kans om ervaringen van de geboorte uit te wisselen en elkaars aanwinst te bewonderen. De ene keer zal het zo zijn dat we aansluiten bij een mama cafe, de andere keer zal het zo zijn dat ik een ochtend organiseer waarbij ik ook een korte 4e trimester workshop geef. Aan deze workshop kun je als cursist altijd gratis deelnemen.